* zitbadminton
* staand badminton
(upper disability: beperking boven de heup)
(lower disability: beperking onder de heup)
* rolstoelbadminton
* hier zie je een
partijtje zittendbadminton. Je kan hier heel erg goed zien hoe laag het net wel niet moet.
1. Aangepaste badmintonrackets
Voor mensen met een handicap die toch lekker willen badmintonnen zijn er speciale rackets. Ze zijn wat korter dan een gewoon badmintonracket. Een gehandicapte speelt niet altijd met een ingekort racket. Het ligt aan de persoonlijke smaak van de speler.
* hier zie je een
rolstoelbadmintonwedstrijd.
2. Aanpassen nethoogte
Voor mensen die zittend badminton spelen of in een rolstoel, is de nethoogte die bij gewoon badminton wordt gebruikt veel te hoog. Daarom wordt met behulp van een klem het net zo ver verlaagd dat er gespeeld kan worden. Bij zitbadminton is de hoogte van het net 1 meter 20 en bij rolstoelbadminton is het 1 meter 40.
3. Shuttlekoker
Een ander handig hulpmiddeltje voor de rolstoelbadmintonspelers is een shuttlekoker. Die koker kan aan de rolstoel worden vastgemaakt. Hierin kunnen een aantal shuttles waardoor de speler niet steeds een shuttle van de grond hoeft te rapen.
* hier zie je een
rolstoel die gebruikt kan worden bij het badminton.
4. Gripversteviger
Er zijn ook mensen die een wat minder goede handfunctie hebben. Om toch te badmintonnen kunnen ze een gripversteviger gebruiken. Dit wordt met klitteband vastgemaakt aan een handschoen. (een soort racehandschoen)
* Bij de man op deze
foto zie je heel goed het handschoentje.
5. Shuttlehaak
Het is natuurlijk niet handig als er overal shuttles op de grond liggen. Daar is ook over nagedacht. Met behulp van een shuttlehaak worden de gevallen shuttles opgeraapt. Het gevaarlijke ervan is dat je er een blessure van kunt krijgen tijdens het spelen.
Spelregels
De spelregels bij gewoon badminton weet je nu al. Bij zitbadminton en rolstoelbadminton zijn weer andere regels hier staan er een paar op een rijtje:
* Zitbadminton:
- Bij een goede service mag het racket niet hoger komen dan de oksel.
- Op het moment dat de speler de shuttle raakt, moet een deel van de romp van de speler de spelvloer aanraken.
* Doet het ze maar
eens na, zo'n partijtje zitbadminton!
3. Rolstoelbadminton:
- Bij een goede service mag de shuttle op het moment dat die geraakt wordt niet hoger komen dan de oksel van de serveerder.
- Op het moment dat de speler de shuttle raakt, moet een deel van de romp van de speler het zitvlak van de rolstoel aanraken.
- De speler moet met zijn voeten in aanraking blijven met zijn/haar rolstoel.
* hier zie
je een rolstoelbadmintonspeler. Op de plaatje zie je heel goed het voorwieltje. Deze zorgt
ervoor dat de spelers snel kunnen draaien.